Java 1997-2022
JAVA Espressobar feirer 25 år på St. Hanshaugen i Oslo. Det begynte som en drøm om å lage en type nabolagssted som ikke fantes i Norge på den tiden, og en idé om å romme det med en av de drikkene vi er aller mest glade i her i landet: kaffe.
Slik startet en av de første kaffebarene i vår egen hovedstad. Java-gründeren Robert William vant flere NM og Skandinavisk baristamesterskap de første årene, og i 2000 det første trofeet i verdensmesterskapet i Monte Carlo. Dette ble begynnelsen på en bølge av oppmerksomhet til Oslo fra en hel verden, og bitte lille Java fikk ikonisk status fra Tokyo til Seattle and beyond, som en kaffedestinasjon i seg selv.
Etter at søsterbedriften Mocca kaffebar ble etablert like etter, med eget kaffebrenneri inne i kafeen på Briskeby, ble stedene våre anerkjent som ypperste representanter for det man hadde begynt å omtale the Third Wave in Specialty Coffee (ref. Wikipedia), og arnested for en såkalt Scandinavian Roast Style.
Selv om den viktigste målet å være et yndet treffsted i nabolaget, for beboere og tilreisende, så har Java altså vært med å bygge en helt ny norsk kaffetradisjon. Vi er like stolt av begge deler.
Hacienda La Esmeralda
Geisha
Det er ikke en hemmelighet, ei heller en tilfeldighet at dette er en kaffetype som Mocca og Java har en spesiell historie med. Øverst i et dalføre mot grensen til Costa Rica slo mange seg ned oppe i dette friske fjellklimaet etter å ha vært med å grave ut Panamakanalen ved begynnelsen av det forrige århundre. Mange av dem var europeere, og mange startet med å plante kaffebusker. Men det var først i 2004 at familien som eier gården Esmeralda oppdaget at de hadde noen arter på en av parsellene sine, som ingen andre hadde, en helt unikt floral kaffe!
Robert som først startet Java, så hadde startet kaffebrenneri i kafeen på Mocca, og brenneriet Kaffa i 2005, var stadig på reise i kaffeland får å finne spesielle partier som kunne passe på våre kaffemenyer. Allerede året etter at det første partiet Geisha-kaffeplantene hadde blitt oppdaget hos Esmeralda, var vi tilstede for å smake på sesong nr2, men måtte da kjøpe kaffen fra en auksjon for å få tilslaget. Vi betale det som den gangen var den høyeste prisen noen gang betalt for kaffe på en slik auksjon, dvs over $120 per kilo. I 2006 var det en astronomisk høy pris for råkaffe. I dag har kaffe fra dette dalføret blitt så ettertraktet at den kan selges for flere tusen dollar per kilo. Det i seg selv er ikke hovedpoenget, men at Geisha-arten fra disse gårdene gir en smaksprofil som ikke finnes make til noe annet sted på kloden.
Dette er altså en historie om vår egen relasjon til Geisha-arten, stedet den kommer fra, og familien som lager den. Java/Mocca/KAFFA har vært den første og i sin tid eneste kunden til Hacienda Esmeralda utenfor det Amerikanske kontinent. Vi har etablert en tradisjon, og ikke minst fått et fint vennskap på kjøpet.
Siden det nå er fest og juletid, og snart et nyttår å feire, så har vi lyst til å slå litt på tromma. Derfor har vi handlet inn partier fra litt forskjellige parseller, både fra den opprinnelige gården Jaramillo, samt nyere parseller på andre gårder i dalen som Esmeralda har plantet i de senere år. Dessuten har vi valgt å presentere partier av både klassisk våtforedling (vasket) og bærtørket foredlingsmetode.
Vi har handlet disse partiene direkte fra familien, og selv om prislappen kan oppleves som litt høy, så ville den kostet mange ganger mer om vi hadde måttet kjøpe råkaffen fra auksjon i år. For oss ligger verdien i denne kaffen på mange andre plan, for nå har vi lyst til å feire!